čtvrtek 26. června 2014

Jednoduchý dortík s ovocem

Tento recept jsem dělala poprvé, povedl se a musím říci, že byl vynikající, proto se o něj s vámi podělím. :)

Ingredience:



4 celá vejce
4 lžíce cukru krupice (může být i krystal)
6 lžíc hladké mouky
půl vaničky měkkého tvarohu
půlku zakysané smetany
ovoce
barevná želatina
tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu


Postup:


Nejdříve je potřeba připravit si dortovou formu nebo menší plech na pečení. Vymažte tukem a vysypejte moukou, aby se vám těsto nepřipeklo. Na plech můžete použít pečící papír.

Jelikož jsem vůbec neměla představu, jak bude korpus vypadat, vysypala jsem důkladně celou formu, ale vy si klidně námahu ušetřete, protože korpus je asi jen 1,5cm vysoký.
Pokud tento recept chcete použít například na oslavy narozenin pro více než 10 lidí, pak zvolte rovnou dvojnásobek receptu a použijte velký plech, protože vám můžu zaručit, že po tomhle malém dlabanci se zapráší, ani nestačíte mrknout. :D

 

Postup:

Smícháme 4 celá vejce, 4 lžíce cukru, 6 lžíc hladké mouky. Ujistíme se, že v těstu nejsou hrudky, nalijeme do vysypané formy a dáme do předem vyhřáté trouby přibližně na 5-10 min při 160-180°.

Já jsem pekla na 180° asi 8 min, a pak 2 min nechala dojít ve vypnuté troubě. Doporučuji nastavit si budík na 5 min a od té doby prostě stát u trouby a kontrolovat špejlí, zda se vám těstíčko nepálí - obvykle to podle nosu okamžitě poznáte a tam už potom hrají roli vteřiny :D
Po vytažení z trouby nechte vychladnout.


V misce si smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a podle chuti oslaďte. Poté naneste vrstvu na vychladlý korpus.

Pokud máte raději, když je dortík spíše vláčnější nebo hodně tvarohový, nebraňte se dát ho více (přidejte ale i zakysanou smetanu, ta vám zaručí ztuhnutí a přilnutí ke korpusu), určitě tím nic nezkazíte a hlavní je, aby chutnalo vám.


Na tvarohovou směs dejte ovoce, které máte rádi. My máme letos krásnou úrodu jahod, tak jsem vyzkoušela jahody. Skvělé jsou ale také mandarinky nebo broskve a kiwi.









Potom přijde na řadu želatina.
Většinou se dají koupit v různých barvách, ale pokud zrovna máte doma jen bezbarvou, snadno barvičky docílíte tak, že vymačkáte trochu šťávy z ovoce, které na dortík dáváte a přidáte ho do želatiny.
Přiznám se, že tohle byla moje první želatina, a když jsem se držela postupu, všechno dobře dopadlo, takže nějaké rady v tomto případě nemám, prostě jen dodržujte postup, pokud jste jako já želatinu dosud nedělali.

Po přivedení do varu nechte chvíli odstát, než budete nandávat na dortík, aby se vám neroztekl.



Nalívejte opatrně po lžících od středu, aby se vám nevyplavilo ovoce. A dbejte na to, aby byly všechny kousky poctivě zalité (stačí malá vrstvička) želatinou, mohlo by se vám totiž potom stát, že ovoce zkysne.


A tady je ještě teplý výsledek.


 Dejte do ledničky a nechte několik hodin zchladnout - nejlépe přes noc. Poté můžete servírovat.

Nechte si chutnat!
Pokud budete recept zkoušet, dejte vědět, jak se vám povedl a jak vám chutnal :)





Žádné komentáře:

Okomentovat