neděle 19. července 2015

Hrnková buchta

Jedna z nejjednodušších a mých nejoblíbenějších buchet. Můžete použít snad jakékoliv ovoce a nikdy vás nezklame. Já tady použila ostružiny, a jelikož se blíží doba, kdy budou dozrávat, budete moci recept vyzkoušet.



Ingredience:

2 vejce
1 hrnek cukru (krystal)
1/2 hrnku mléka
3/4 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
ovoce - u téhle jsem zvolila ostružiny




Postup:

1. Vyšleháme vejce s cukrem.

2. Přidáme mléko a olej, zamícháme.

3. Přisypeme jeden hrnek polohrubé mouky, zamícháme.


4. Kypřící prášek přidáme do druhého hrnku s moukou a následně také vmícháme - můžete klidně najednou vmíchat všechnu mouku, ale může se vám stát, že kypřící prášek dobře nerozmícháte, jelikož těsto není až tak tekuté. Taky, pokud nemáte domácího robota, budete se s tím docela trápit.


5. Nalijeme na plech. Můžete použít pečící papír nebo klasicky vymazat tukem a vysypat moukou.


6. Ovoce můžete buď jen rovnoměrně rozsypat, nebo vytvořit řady, aby se vám vytvořila mřížka a mohli jste buchtu dobře krájet. Vzhledem k tomu, že u nás je tahle buchta během jednoho dne pryč, tak už se do toho nepouštím. Chutná stejně a úhlednost mi stejně nikdo neocení. :D
7. Rovnoměrně posypejte vanilkovým cukrem. Vytvoří se pěkná, lesklá a trošku křupavoučká vrstvička a buchta vypadá, jako byste nad ní strávili mnohem více času.

8. Dejte do vyhřáté trouby na 180°C a 15-20 min. Pozor: Tenhle údaj se může lišit trouba od trouby. Klasicky si dávám budík na 15 min, zkontroluji, a podle těsta pak nechávám buď 5 min péct, nebo troubu vypínám, nechávám ji zavřenou a nechávám dojít 10 min.

Rozdíl činí hlavně ovoce. Pokud je moc šťavnaté, je třeba nechat buchtu trochu vysušit, ale nebojte se, nebude moc suchá, vždy je pěkně nadýchaná.




Tipy:

Odzkoušené ovoce
černý rybíz - dělám nejčastěji a mizí nejrychleji

černý a červený rybíz - touhle kombinací se taky nedá moc zkazit, je trochu kyselejší podle toho, jaký máte rybíz, ale chutná báječně

borůvky - ty se u nás jí po kvantech, takže také jedna z oblíbených
ostružiny - překvapivě byla výborná, ale maliny nedoporučuji, jsou příliš vodnaté
angrešt - doporučuji dát spíše více než méně, jinak je buchta chuťově dost nezajímavá, alespoň pro mě
třešně a višně - doporučuji vypeckovat, už si na tom ne jeden vylomil zub, i když je stokrát upozorníte

švestky - u nás jdou většinou na pálenku, ale v buchtě také nechutnají špatně, zase nechte déle, jsou vodnaté


Snad jsem nezapomněla na žádné ovoce, už jsem vyzkoušela opravdu asi vše, tak kdyby vás nějaké napadlo, klidně se ptejte.
Budu ráda, když dáte echo, zda vám buchta chutnala.
Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat